Sve o Evi : vodič za sanjare / Nena Lončar

Dugo se nisam ovoliko zabavljala čitajući jedan dječji roman, s protagonistom koji je slika i prilika mene u teen godinama te zabavnim citatima, koji u suštini sadrže dublje značenje i razmišljanja o svakodnevnom životu.

Glavni protagonist romana – Eva Brodar, dvanaestogodišnja je djevojčica sklona sanjarenju i kašnjenju, koja za svoj potonji problem krivi tzv. kradljivce vremena. Vječito je u potrazi za nekim novim avanturama, a prilika za novom pustolovinom ukaže se kada njena kujica Bella zaluta u knjižnicu franjevačkog samostana. O njemu po naselju kruže razne priče – između ostalih, i priča prema kojoj knjižnica čuva knjigu potpuno uvezanu u ljudsku kožu.

Ali ne brinite, roman nije inspiriran filmom “Kad jaganjci utihnu”, već legenda o spomenutoj knjizi (koja doduše, zaista i postoji) služi isključivo kao iskra koja potpiruje Evinu ionako bujnu maštu.

“Posezati u posudu s maštom i miješati je sa zbiljom za mene je prirodno kao disanje.”,

u jednom trenutku kaže Eva, dajući nam do znanja koliko daleko sežu njene sanjarije, a u ovoj knjizi ih ne manjka.

No osim što je prožet humorom, roman se bavi i problematikom poljuljanih obiteljskih odnosa te prometnom nesrećom sa smrtnim ishodom – oboje uzrokovanih alkoholom. Iz toga se može iščitati kako roman u sebi nosi i nekakvu moralnu poruku. Iako bi inače bio idealan za djecu od 12 godina starosti, zbog određenih tema koje se provlače kroz njega možda je ipak prikladniji za malo stariji uzrast.

Kao što sam ranije spomenula, “Sve o Evi” vrvi inspirativnim citatima (zbog čega mi je olovka stalno bila pri ruci), a meni osobno najdraži citat je onaj u kojem ona priča o sanjarima.

“Sanjari su posebna vrsta putnika – možda se na svojim putovanjima najviše od svih gube, ali unatoč tome najviše putuju i najdalje stižu.”

Ako se pitate zašto baš taj, odgovor možda leži u činjenici da sam u Evi vidjela sebe, i to ne samo u teen razdoblju, već i sada kada sam skoro na pragu tridesete. A možda i zato što me citat asocirao na scenu iz “La La Landa”, kada Mia Dolan emotivno otpjeva Fools who dream na audiciji koja joj je bila životna prekretnica.

Nena Lončar, autorica ove knjige, rođena je 1968. godine u Krapini. Dosad je objavila već nekoliko romana za djecu i mlade, a za ovaj je osvojila i niz nagrada, kao što su Grigor Vitez 2017. godine te Mali princ godinu dana poslije. Ne znam za vas, ali ja definitivno neću stati samo na ovom romanu! A ne bi trebali ni vi. 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

geekosfera

Mini grupa zaljubljenika u knjige, serije i filmove!

NeDostojevska

priča, san, pisanje, mašta, književnost, život

Volim te, otoče

Priče, ljudi, legende

Moonkitty

Životne teme, moja iskustva i stavovi uz savjete i priče

Life&Socks

Život&Čarape. Život u čarapama. Život bez čarapa. Život...

S police

Knjiški blog!

Knjigaland

...Svetovi među koricama

stranicnik.wordpress.com/

Priče koje (uglavnom) stanu na stranicu.

Bibliovca

Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu... sve ostale obitelji nenormalne su na svoj način.

Marcus Groteskni

"How comforting it was, to know that art can come from a secret self..."

Napravite svoju stranicu s WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: