ISIJAVANJE

Iako sam si obećala kako više nijednu knjigu neću kupiti ili posuditi dok ne pročitam ono što imam kod kuće, nisam mogla odoljeti iskušenju kada su mi na izlogu knjižnice pažnju privukla crvena slova jedne knjige, isijavajući već poznati mi naslov i pozivajući me da je uzmem u ruke te pogazim vlastitu riječ koju sam samoj sebi dala.

“Eh. Da sam ja dobila posao kućepazitelja u Overlook hotelu, mislim da bi bila lakša meta nego Jack Torrance..”, pomislila sam uzimajući “Isijavanje” u ruke i noseći ga prema pultu.

Nemate pojma koliko smo se sestra, brat i ja grozili filma “Isijavanje” (The Shining) kada je stigao u našu videoteku, i to ni više ni manje nego zbog plakata koji je prikazivao Lorraine Massey, onu sablasnu staricu iz sobe 237 (ilitiga 217 u knjizi). Kad sam se nakon nekog vremena napokon odvažila pogledati to Kubrickovo remek-djelo, začudila me činjenica da su upravo tu ženu – koja se na ekranu pojavljuje svega par minuta, stavili na golemi poster. I da baš taj poster više nigdje ne mogu pronaći, pa čak ni na internetu.

Mislim da je radnja knjige svima više – manje poznata : Jack Torrance, liječeni alkoholičar s povremenim izljevima bijesa, stiže u hotel Overlook u Coloradu, kako bi sa svojom obitelji – ženom Wendy i sinom Dannyjem, radio kao kućepazitelj tijekom zimskih mjeseci. Jack je primoran prihvatiti navedeni posao jer je prethodni izgubio kada je u jednom od svojih bijesnih ispada, napao učenika škole u kojoj je radio. Usprkos činjenici što je prethodni kućepazitelj u tom istom hotelu ubio svoju ženu i dvije kćeri zbog tzv. „kabinske groznice“, Jack i Wendy useljavaju u Overlook, nesvjesni izrazito rijetkog dara kojeg ima njihov petogodišnji sin Danny – poznatog i kao “isijavanje”. Zbog tog dara Danny ima sposobnost vidjeti stvari koje su drugima nevidljive, kao i zlokobne događaje koje im priprema Overlook i duhovi koji ga nastanjuju.

Jedna zanimljivost koju nisam znala vezanu za “Isijavanje” jest ta da je Kinga za pisanje ove knjige inspiriralo jedno stvarno mjesto, već tada dobrano poznato po duhovima koji tamo navodno obitavaju. Riječ je naravno, o Stanley hotelu, smještenom u Estes Parku u Coloradu, kojeg je davne 1909. godine izgradio Freelan Oscar Stanley. Stanley je bio američki izumitelj najpoznatiji kao suosnivač kompanije Stanley Motor Carriage Company, koja je do 1920. proizvodila automobile na parni pogon.

Stanley Hotel, Colorado

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Stanley_Hotel#/media/File:The_Stanley_Hotel_in_Estes_Park,_a_town_on_the_eastern_edge_of_Rocky_Mountain_National_Park_in_north-central_Colorado_LCCN2015633407.tif (17.5.2021.)

Godine 1974. Stephen King je u spomenutom hotelu odsjeo sa svojom suprugom Tabithom. Noć su proveli upravo u kultnoj sobi 217, u kojoj su kasnije Jack Torrance i njegov sin Danny imali bliski (i nimalo ugodan) susret sa stanovitim ženskim duhom. Nedugo nakon dolaska u hotel, King i njegova žena shvatili su da su došli pred samo sezonsko zatvaranje te su bili jedini gosti hotela. Poslužena im je večera u praznoj blagovaonici, popraćena glazbom koju je svirao orkestar. Na kraju večeri završio je u baru, gdje mu je piće poslužio barmen po imenu Grady.

“Except for our table all the chairs were up on the tables. So the music is echoing down the hall, and, I mean, it was like God had put me there to hear that and see those things. And by the time I went to bed that night, I had the whole book in my mind.”

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Shining_(novel)

Te je večeri Stephen King sanjao svog trogodišnjeg sina kako uspaničeno trči hodnicima hotela, osvrćući se preko ramena očiju raširenih od straha te bježi od vatrogasnog crijeva koje ga je proganjalo (poznato?). Kada se naglo probudio iz te noćne more, King je ustao i zapalio cigaretu, a do trenutka kada ju je i zgotovio, već je u glavi imao kostur svoje nove knjige, koju još uvijek prati kultni status – pune 44 godine nakon što je objavljena.

Danas i ptice na grani znaju da King nije bio pretjerano oduševljen Kubrickovom ekranizacijom njegovog djela, unatoč tome što se smatra jednim od najboljih horror filmova ikad snimljenih.

A iako sam osobno veliki obožavatelj Kubrickovog “Isijavanja” i dosad sam ga odgledala barem tri puta, nakon pročitane knjige postalo mi je jasno zašto se film Kingu nije svidio.
Kubrick je naime, knjigu samo iskoristio kao temelj za neku vlastitu filmsku verziju knjige i pritom je lišio nekih ključnih elemenata, kao što su primjerice životinje od živice ili prikaz Wendy kao puno snažnijeg ženskog lika nego li je to vidljivo u filmu. A dok sam čitala, bilo mi je žao što su određeni događaji iz knjige izbačeni iz filma, kao primjerice onaj u kojem su Dannyja počele napadati ose koje su trebale biti mrtve, dok je scena u sobi 237 (217) puno slikovitije prikazana u knjizi, i to toliko da me uhvatila nervoza dok sam je čitala (nakon toga sam knjigu nastavila čitati samo tijekom dana). Film je također bio lišen scene sa satom i sa spisima u podrumu hotelu (tko je čitao, znat će), koje su po meni također ključne za radnju cijele priče (osobito dio sa spisima), dok je sam kraj potpuno izmijenjen i iako nije nužno loš, mislim da bi se bolje uklopila originalna verzija koju je King zamislio i napisao.

Ono čega je, međutim, knjiga bila lišena (a voljela bih da nije) je kultna scena s blizankama u kojoj pozivaju Dannyja na igru.

Unatoč tome što je na početku čitanja knjiga bila malo konfuzna, s vremenom sam uhvatila određeni ritam i postupno razaznavala situacije u kojima čitam Jackove i Dannyjeve misli ili situacije u kojima se s njihovim razumom poigrava sam hotel. Također, što je knjiga dalje odmicala, postajala je sve napetija i strašnija, dok me spektakularna završnica držala u potpunoj neizvjesnosti i strepnji za sudbinu troje glavnih likova. Mislim da je važno naglasiti i da mi je u svemu tome pomoglo prethodno gledanje filma, inače ne bih na prvu baš shvatila da Danny ima određeni dar (a za one koji žele znati više, 1997. godine snimljena je i mini-serija na kojoj je radio i sam King te se pojavio i u cameo ulozi, a sama serija je snimana upravo u hotelu koji je inspirirao cijeli roman. Pa ipak, nikada nije stekla kultni status koji danas prati i istoimeni film).

Moj zaključak na kraju svega je da je King neprikosnoveni genijalac kojeg opravdano prati status kultnog pisca i jednog od najboljih autora današnjice. Iako mi je i dalje njegova najdraža knjiga “Groblje kućnih ljubimaca” (valjda jer predstavlja moj prvi dodir s Kingom i njegovim književnim opusom), “Isijavanje” me na početku donekle odbijalo jer ga nisam shvaćala, no kako je knjiga odmicala dalje, postajala je sve napetija i to do te mjere da sam je izbjegavala čitati pred spavanje i uzimala je u ruke samo tijekom dana. Na kraju mi je postalo drago što nisam odustala od čitanja jer me doslovno prikovala za krevet dok nisam došla do samog kraja. Mišljenja sam da stvarno moraš biti genijalac i imati talenta da uspiješ ljudima utjerati strah u kosti samo putem pisane riječi, a to ne može baš svatko.

Stoga – ako ste fan horrora, priča o duhovima i knjiga zbog kojih noću nećete moći zaspati, a i ako ste inače upoznati s Kingovim književnim opusom, ovo je definitivno knjiga za vas! Nemojte odustati na samom početku, jer vas kraj definitivno neće ostaviti ravnodušnima! A ako vam se knjiga toliko svidi i budete se pitali što se kasnije dogodilo s Dannyjem i njegovom majkom, razveselit će vas podatak da je King 2013. godine objavio nastavak pod nazivom Doctor Sleep po kojem je također snimljen istoimeni film i kojeg odnedavno možete pročitati i u hrvatskom prijevodu (i čiju ćete recenziju također uskoro čitati i na ovom blogu – nadam se 🙂 ).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s