Sumrak, dio 2. : praskozorje mog života

Nakon odgledanog i posljednjeg nastavka slavne Sumrak sage, Lovre je danima bio primoran slušati soundtrack filma, bilo s Youtubea ili iz zahoda za vrijeme mog tuširanja i pranja kose.

Zaključili smo nakon odgledanih filmova (i pročitanih knjiga s moje strane) da smo definitivno team Jacob. Istina da biti vukodlak nije jednako atraktivno kao biti vampir, koji ima sve predispozicije dobrog lovca – atraktivan izgled, brzinu i u ovom slučaju – neograničenu moć. Ali nekako mislim da bi između vječnoga života bez duše, i mogućnosti da dočekam lijepu starost uz muža, djecu i unuke ipak izabrala potonje. Kad sam nedavno dvjema prijateljicama iznijela svoju tezu i ponosno izjavila da smo Lovre i ja team Jacob, prezirno su frknule i prokomentirale:

“Ti bi garant bila team Stefan.”

Da vam pravo kažem, nemam pojma o kojem su Stefanu pričale, ali kako su obje gorljivi fanovi serije Vampirski dnevnici, pretpostavljam da je o tome bila riječ.

I da Stefan nije Ian Somerhalder.

Ono što je drugačije danas u odnosu na prije 12 godina (osim da sam trenutno na Jacobovoj strani) je i činjenica da sam i ja nekad, kao vjerojatno sve tinejdžerice svijeta, slinila za Robertom Pattinsonom a.k.a Edwardom Cullenom i željno iščekivala trenutak kada će mu se Bella napokon pridružiti i postati besmrtnom krvopijom kao i on. A sada sam se pitala što mi je bilo u glavi kad sam tako razmišljala u svojim teen godinama i zašto bi itko normalan jedva čekao postati vampir? Ja ne, pa ni da mi život ovisi o tome (kao što je zapravo i bio slučaj s nekim likovima u knjizi).

Je li se Bella ikada zapitala kakav će joj biti osjećaj ispratiti svoje voljene – uključujući svoje roditelje i poluvampirsku kćer, u grob jednoga dana, dok će ona biti prisiljena nastaviti dalje (relativno) sama?
Je li ikada razmišljala o tome koliko je njena veza zapravo nezdrava i koliko bi ta cijela priča zapravo jezivo zvučala da Edward nije vampir, već običan dečko (zapravo, priča dovoljno jezivo zvuči i ovako kad bolje razmislim)? I je li joj palo na pamet da je jadnog Jacoba škartala zbog tipa koji ju je ostavio praktički preko noći, depresivnu i slomljenog srca, dok je Jacob cijelo to vrijeme bio uz nju i pomogao joj sakupiti razbijene djeliće vlastite duše? Ne zaboravimo pored svega da je upravo Edward nehotice navukao bijes riđokose vampirice na Bellu, koja je zbog ubojitog pohoda na nju čak osnovala vlastitu vojsku vampira. Što reći dalje na to?

Iako pomalo zvučim kao okorjeli filozof, mislim da je samo stvar u tome da danas na cijelu tu priču gledam iz malo drugačije perspektive. Kad si tinejdžer i 16 ti je godina, ne razmišljaš o nezdravim vezama i sličnim stvarima, jer vjerojatno nisi nikada ni iskusio pravu vezu. Ne razmišljaš o prolaznosti života jer si premlad za to i cijeli je život pred tobom. Razmišljaš samo o tome kako bi sebi vrlo rado pribavio jednog vampira koji bliješti na suncu i koji bi, po mogućnosti, nalikovao na Roberta Pattinsona.

Ali unatoč tome (i činjenici da sam sada ispala žešći hejter, a volim ovaj serijal) Sumrak saga mi je i dalje ostala draga tetralogija, možda zato što sam prvi put došla s njom u doticaj u svojim mlađim danima, kad sam nenormalno gutala knjige i kada mi je pročitati serijal od četiri nastavka u jako malo vremena bio mačji kašalj.

Doduše, to mi ni danas nije problem, ali je malo teži pothvat uz autoškolu i sada kada više nije mama ta koja sprema ručak i pegla robu kod kuće.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s